Skip to content

Mapiranje automobila – Što sve trebate znati?

Što je mapiranje ili “Remap”?

Mapiranje automobila, poznatije kao i “Remap” je izmjena tvorničke mape koja se nalazi u računalu motora i upravlja kompletnim radom istog. Unutar mape se nalaze svi parametri koji upravljaju funkcijama kompletnog motora. Promjenom parametara je moguće napraviti određene izmjene na vozilu kao što je gašenje DPF-a, gašenje EGR-a, gašenje Ad-Blue, povečati snagu motora i slično.

U današnje vrijeme remap automobila sa sobom donosi brojne benefite kao što je recimo trajna računalna deaktivacija pokvarenih komponenti. Financijski gledano puno je isplativije ugasiti pokvaren DPF ili EGR nego zamjeniti sa potpuno novim dijelom.

Iz tog razloga je remap kao trajna softverska deaktivacija najisplativije rješenje.

Što je kodiranje automobila?

Gotovo svaki automobil koji izađe iz tvornice dolazi sa brojnim zaključanim dodatnim opcijama koje ne spadaju pod dodatnu opremu i ne mogu se kupiti kao paket opreme. Velik broj tih opcija je od koristi i može poboljšati sigurnost i udobnost vozača u vožnji svog automobila. Na svu sreću danas postoji par kvalitetnih softvera koje omogućavaju otključavanje tih funkcija.

Proizvođači poput BMW i VAG grupacije: AUDI, VOLKSWAGEN, SKODA, SEAT, PORSCHE, BENTLEY, LAMBORGHINI dozvoljavaju modifikacije, kodiranja i adaptacije u njihovim kompjuterskim modulima. Dodatnim funkcijama u automobilu u potpunosti ćete iskoristiti njegove sisteme, učiniti vožnju zanimljivom, kao i povećati samu udobnost u vašem vozilu.

Kako odabrati remap auta?

Razvojem tehnologija na tržištu su sve više prisutni falsificirani proizvodi koji podsjećaju na originalne proizvode za kodiranje i mapiranje vozila, ali u većini slučajeva imaju smanjenu mogućnost rada naspram originala. Važno je napomenuti da samo licencirani i poznati proizvodi bi se trebali koristiti kod kodiranja i mapiranja automobila kako nebi došlo do “brickanja” automobila.

Svakako provjerite našu uslugu mapiranja auta klikom ovdje.

Možemo navesti i primjer zaključane dodatne funkcije automobila. Noviji automobili koji dolaze se tvornički ugrađenim senzorom za kišu i kamerom za pračenje prometa imaju tvornički isključene funkcije kao automatsko zatvaranje prozora prilikom kiše(ako slučajno zaboravite zatvoriti prozore svog automobila, a niste blizu njega) ili aktivno pračenje ceste i održavanje vozila unutar trake(takozvani “Lane Assist”).

Koje su prednosti mapiranja i kodiranja?

Osim što se podižu performanse vozila, povećava snaga, postiže znatno brži odaziv vozila, mapiranje uvelike doprinosi smanjenju potrošnje goriva.

Tražite uslugu kodiranja auta? Provjerite koje sve opcije kodiranja postoje za Vaš automobil klikom na sljedeći link.

Kako prepoznati loše odrađeno mapiranje ili kodiranje?

Svaki vlasnik automobila najmanje želi da njegov limeni ljubimac počne proizvoditi probleme nakon što je odradio mapiranje. Prvi problemi najčešće se pokazu odmah prilikom prvog paljenja nakon odrađenog mapiranja, ali ne moraju se bas svi problemi pokazati odmah. Postoji velik broj stvari koje su mogle poći krivo prilikom mapiranja, a neki od problema koji Vam se mogu dogoditi su sljedeći:

  • Nepravilan rad motora
  • Teško paljenje automobila
  • Povecan dim iz auspuha
  • Automobil gubi gas
  • Check Engine light

Kako bi ste donekle izbjegli ove poteškoće preporučamo da za odabir mapiranja vašeg vozila odaberete poznate pružatelje usluga te zaobiđete “Znam ja osobu koja ti to može jeftinije sredit“.